زمان مطالعه : ۳ دقیقه
halfduplex-and-fullduplex-problem

در این مقاله قضد دارم توضیح بدهم که چه مشکلی پیش می آید اگر ارتباط شبکه در حالت Half Duplex-Full Duplex باشد؟چه موقع حالت Half Duplex-Full Duplex به وجود می آید؟ اما قبل از اینکه به این سوال بپردازیم بهتر است با مفهوم Duplex آشنا شویم که در معنا Duplex به چه معنی می باشد.

[member]

لینک دانلود : کیفیت های ۱۰۸۰P ۷۲۰P ۴۸۰P

[/member]

برای دانلود سه کیفیت ۱۰۸۰، ۷۲۰ و ۴۸۰ می توانید در سایت ورود یا ثبت نام کنید.

Duplex چیست ؟

Duplex به معنا نحوه چگونگی انتقال سیگنال یا داده و یا چگونگی همزمانی انتقال داده در شبکه را می گوییم که بصورت کلی سه حالت ساده برای انتقال داده داریم که این سه حالت عبارتند از :

  • Simplex
  • Half Duplex
  • Full Duplex

لازم به ذکر است که در دستگاه های سیسکو (Cisco) امروزی فقط دو حالت Half Duplex و Full Duplex پشتیبانی می کند.

حالت Simplex

در حالت Simplex، ارتباط بین فرستنده و گیرنده فقط در یک جهت انجام می شود و این بدان معناست که تنها فرستنده می تواند داده ها را ارسال کند و گیرنده تنها می تواند داده ها را دریافت کند و گیرنده نمی تواند به فرستنده پاسخ دهد. Simplex مانند یک مسیر یک طرفه است که در آن ترافیک تنها در یک جهت حرکت می کند و هیچ سیگنال معکوسی در خلاف جهت یکرفه سیگنال ها نمی تواند وجود داشته باشد.

مثال مناسب برای حالت Simplex می توان به تلوزیون و تایپ بر روی کیبرد اشاره کرد که تنها فرستتنده می توانند سیگنال یا داده خود را ارسال کند و دریافتی را نخواهد داشت.

حالت Half Duplex

در حالت Half Duplex، ارتباط بین فرستنده و گیرنده دو طرفه است اما نمی توان این ارتباط دو طرفه را در یک واحد زمان داشت. فرستنده و گیرنده هر دو می توانند داده ها را منتقل و دریافت کنند، اما به شرطی که تنها در صورت خالی بودن ترافیک شبکه یکی از طرفین ارسال را انجام دهد و طرف دیگر بعد از دریافت و خالی دیدن نرافیک شبکه ارسال خود را انجام دهد.

مثال مناسب و ساده برای حالت Half Duplex می توان به بی سیم های Walkie-Talki اشاره کرد که تنها یک طرف از بی سیم می تواند صحبت کنند و طرف دیگر تنها می تواند گوش دهند پس از اتمام می تواند صحبت کند.

حالت Full Duplex

در حالت Full Duplex، ارتباط بین فرستنده و گیرنده می تواند در یک زمان رخ دهد. یعنی فرستنده و گیرنده در یک واحد زمانی می توانند ارسال و دریافت داشته باشند. حالت Full Duplex مانند یک مسیر دو طرفه می باشد که همزمان ترافیک می تواند در هر دو جهت جریان پیدا کند.

برای درک بهتر حالت Full Duplex می توان به تلفن اشاره کرد که هردو نفری که روی خط قرار دارند، به صورت همزمان می توانند با هم صحبت کرده و به هم گوش دهند.

Collision Domain چیست؟

مفهوم Collision Domain بخشی از یک شبکه است و زمانی رخ می دهد که در حالت Half Duplex ارسال داده به صورت همزمان انجام شود. برای حل مشکل Collision در شبکه Access Method را پیشنهاد کردند به نام CSMA//CD که مخفف عبارت Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection می باشد. CSMA//CD به این صورت است که دستگاه ها در زمان ارسال داده های یا سیگنال های خود، ابتدا به خط گوش میدهند و در صورت اشغال نبودن خط بسته ی خود را ارسال می کنند و در غیر اینصورت منتظر می مانند که خط خالی شود و ارسال خود را انجام دهند.

مفهوم Collision معمولا در دستگاه های قدیمی مثل Hub و Repeater وجود داشتند و در دستگاه های امروزی مثل Switch،… ب دلیل اینکه به صورت Full Duplex کار می کنند از موضوع Collision خبری نیست.

چه مشکلی پیش می آید اگر ارتباط شبکه در حالت Half Duplex – Full Duplex باشد؟

در حالت Half Duplex – Full Duplex مشکلی که به وجود می آید این است که یک طرف شبکه به صورت Full Duplex کار می کند یعنی اینکه همیشه می تواند به صورت همزمان ارسال و دریافت داشته باشد و طرف دوم نیز Half Duplex هست یعنی تنها می تواند ارسال یا دریافت انجام دهد پس هر بار که بسته ای همزمان ارسال می کند تصور می کند که Collision رخ داده است پس همین باعث اختلال در ارسال سیگنال یا داده می شود که برای توضیحات کامل تر حتما ویدیو تماشا کنید